Toelichting bij de pagina's IGI batchnummers van Nederland en BelgiŽ

Op deze pagina is ruimte gereserveerd voor een overzicht van batchnummers die kunnen worden gebruikt bij het doorzoeken van bewerkingen van bronnen die aanwezig zijn in de database FamilySearch van 'de Mormonen' (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints). De batchnummers zijn niet op de site van FamilySearch aangegeven, zodat wereldwijd initiatieven zijn ontstaan om verzamelingen aan te leggen van de batchnummer behorende bij bepaalde bronnen. Het doel van deze pagina is om te proberen, met hulp van diegenen die nieuwe batchnummers ontdekken, een zo uitgebreid mogelijke lijst te laten ontstaan. Omdat er over het algemeen teveel onzekerheid is over het feit hoe compleet c.q. correct de IGI-bestanden zijn, worden de afzonderlijke bronnen niťt apart opgenomen op de site Digitale Bronbewerkingen Nederland en BelgiŽ. Op laatstgenoemde site is wel een algemene verwijzing naar deze pagina's opgenomen.

Bij een treffer in de database van FamilySearch is soms een batchnummer aangegeven onder de kop Source Information; zie het voorbeeld onderaan deze pagina. Daarachter staat de periode die deze bewerking beslaat; deze periode blijkt echter niet altijd te corresponderen met de werkelijke gegevens in de database! Door op de website van FamilySearch op de link van het batchnummer te klikken, kan in de database worden gezocht naar alle gegevens die behoren bij het batchnummer. Er zijn ook batchnummers die alleen uit cijfers bestaan en niet worden voorafgegaan door een letter. Ook zijn er soms andere letters, voorafgaand aan de cijfers. Dit zijn wel verzamelingen van gegevens, maar geen bronbewerkingen! Als u een hier nog niet genoemd batchnummer aantreft wat een bronbewerking blijkt te zijn, probeer ook eens of de nummers die wat hoger en lager zijn ook bewerkingen bevatten. Treft u een bewerking die begint met een letter K, zoek dan ook eens op hetzelfde nummer beginnend met de letter J; het omgekeerde geldt als u een batchnummer treft die met de letter J begint, probeer dan de K ook.
De volgende letters zijn momenteel bekend, in gebruik voor Nederland en BelgiŽ, die we als bronbewerking kunnen kwalificeren:

  1. dopen, in principe van meisjes en jongens, maar soms blijken dit alleen meisjes of jongens te zijn
  2. geboorten/dopen van meisjes
  3. geboorten/dopen van jongens
  4. huwelijken, in principe van vrouwen en mannen, maar soms blijken dit alleen vrouwen of mannen te zijn

Let op: de data afkomstig uit de geboorteakten (Burgerlijke Stand) worden weggeschreven onder de term 'christening' (doop), terwijl deze data betrekking hebben op de feitelijke geboortedatum ůf de datum van aangifte! Bij huwelijksakten (Burgerlijke Stand) ziet u in de index soms gegevens staan die betrekking hebben op de geboorteplaats en -datum. Als u het record zelf bekijkt ziet u pas de huwelijksdatum.

Er zit overigens niet zoveel logica in de reeksen die zijn gebruikt voor de nummering van de batchnummers. Als u een nieuw batchnummer heeft gevonden van een bronbewerking die nog niet op deze pagina's staat, dan hoor ik dat graag. Zie hiervoor onder Aanmelding en correctie in het menu.

Dan nog enkele opmerkingen die ik op andere sites lees over deze bestanden. Allereerst een tip als een bestand meer dan 5000 gegevens bevat. Die zijn alleen met een trucje te bevragen, want anders zit bij de 5000ste de grens. Ga naar een pagina van IGI Schnellsuche en vul daar onder "Kirchenbuchabfrage bei Family Search" het batchnummer in en bepaal vervolgens vanaf welke treffer u de gegevens wilt zien. Zo kunt u ook de overige treffers bekijken boven de 5000.
Elders lees ik dat er soms geen gegevens kunnen worden gevonden van personen met een familienaam beginnend met de letter R; de namen met de beginletter S komen soms dubbel voor in de zoekresultaten.

Het gebruik van deze pagina's is zo simpel mogelijk gehouden. De gegevens behorende bij een batchnummer, d.w.z. een groep gegevens, zijn volgens een vast format achter dit nummer beschreven: provinciecode, plaatsnaam, bronbeschrijving, evt. opmerkingen. De rood gekleurde bronbeschrijving is aanklikbaar en zoekt meteen de desbetreffende batch op in de database van FamilySearch. Daarvoor opent zich een nieuw venster in uw browser. 

De volgende provinciecodes worden gebruikt:
NEDERLAND: GR = Groningen, FR = Friesland, DR = Drenthe, OV = Overijssel, GE = Gelderland, NH = Noord-Holland, ZH = Zuid-Holland, ZE = Zeeland, UT = Utrecht, FL = Flevoland, NB = Noord-Brabant, LI = Limburg
BELGIň: WV = West-Vlaanderen, OV = Oost-Vlaanderen, AN = Antwerpen, VB = Vlaams-Brabant, BR = Brussel, LI = Limburg, HT = Hainaut (Henegouwen), LG = LiŤge (Luik), NM = Namur (Namen), BW = Brabant Wallon (Waals-Brabant), LX = Luxembourg (Luxemburg)

Als u gerichter binnen een batchbestand wilt zoeken, moet u naar het IGI-zoekscherm, te bereiken via het menu. Hieronder is te zien hoe dit scherm er uit ziet. U kunt het batchnummer dat u wilt bekijken even kopiŽren, bijv. via: klikken op het batchnummer, waardoor een blok wordt aangemaakt en vervolgens de rechtermuisknop aanklikken en kiezen voor kopiŽren. U plakt het nummer in het IGI zoekscherm, kiest voor Continental Europe in het rolmenu en vult een naam in en/of een jaartal voordat u op zoeken klikt.

Tot slot: als genealogen moeten we de makers van FamilySearch dankbaar zijn, evenals de mensen die de bewerkingen hebben gemaakt. Tegelijkertijd is het goed om ons te beseffen dat in vrijwel elke database fouten zitten. De bronbewerkingen die in IGI terecht zijn gekomen zijn daarbij van een betere kwaliteit dan de rest van de database, maar zoals voor elke bronbewerking geldt: vertrouw nooit alleen op de bewerking, maar toets de gegevens aan de bron voor de zekerheid. Bovendien bevat IGI ook veel bestanden die door Mormonen zijn ingevoerd, door gegevens over te nemen van genealogische opstellingen (zo vond ik zelf ook de basisgegevens terug van mijn online onderzoeksgegevens van een genealogie) ...

 

Het scherm waarin u start als u gegevens m.b.v. een batchnummer wilt bekijken

 

Bij een gegeven in de database van FamilySearch kan een batchnummer worden genoemd in de Source Information

 

© 2003-2010 Herman de Wit - Maarssen - Nederland